FAQ

Om Statement

Vad är Statement Festival?

Statement Festival är en nystartad festival som startades som en reaktion på de otaliga övergreppen på kvinnor som inträffat på musikfestivaler. Festivalen är landets första stora musikfestival som är fri från cis-män – både bland besökarna och artisterna, och det är en tydlig markering mot de sexuella övergreppen i vårt samhälle.

Vem har startat Statement Festival?

Initiativtagare till Statement Festival är komikern och programledaren Emma Knyckare. I affekt efter att ha nåtts om nyheterna om de sexuella övergreppen på Bråvalla twittrade Emma: ”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”. Flera hundra ställde sig till förfogande att hjälpa till. Utifrån alla som hörde av sig till Emma Knyckare skapades en projektgrupp, som nu består av 35 personer som alla arbetar ideellt med festivalen.

Varför startade Statement Festival?

Det är för jävligt att många känner ett behov av en frizon från cis-män för att känna oss trygga. Men så ser verkligheten ut och därför vill vi ge alternativ till personer som inte är cis-män som vill gå på festival utan att vara rädda. Vi ska skapa en festival där trygghet och säkerhet inte är en utopi, utan det är en självklarhet.

Hur drivs Statement Festival?

Statement Festival drivs av den ideella föreningen Statement.

När och var är Statement Festival?

Tyvärr har vi blivit tvungna att ställa in Statement Festival 2021, efter att redan ha flyttat fram 2020 års upplaga ett år på grund av pandemin. I dagsläget har vi inga klara datum för framtida festival, men vi återkommer så klart så snart vi vet något mer!

Biljetter

Vad händer med köpta biljetter när Statement 2021 ställs in?

Nu när festivalen 2021 har blivit inställd så kommer alla sålda biljetter självklart återköpas.

Får jag någon information från Tickster, nu när festivalen flyttas fram?

Ja. Du som har biljett kommer inom kort att få ett mejl från Tickster med all information du behöver för att göra ditt återköp. Här är de alternativ som du kan välja mellan:

Gör ett återköp – och få tillbaka pengarna

Vill du lösa tillbaka en redan köpt biljett är det inga problem. Du får tillbaka allt utom serviceavgiften. Pengarna sätts in på ditt konto via Tickster. Tänk på att det kan ta upp till två månader att få tillbaka pengarna. Detta på grund av att många evenemang ställs in och flyttas just nu. Mer information finns här.

Gör ett återköp – och stöd Statement

Det behövs en trygg festival för kvinnor, icke-binära och transpersoner, och vi behöver alla positiva saker att se fram emot just nu. Vill du hjälpa till, kan du återköpa din biljett och samtidigt sponsra Statements arbete med framtida festivaler och andra evenemang. Du kan välja att sponsra oss med halva biljettpriset. Resten av pengarna, minus serviceavgiften, återbetalas till ditt konto via Tickster. Du kan också stödja oss med hela biljettpriset. Mer information finns här.

Säkerhet och personal

Finns det säkerhetsvakter på era evenemang?

Ja, för Statement är tryggheten och säkerheten för våra besökare en av de viktigaste bitarna. Det finns säkerhetsvakter runtom och inne på området. Känner du dig osäker vid något tillfälle så vänder du dig till någon av vår säkerhetspersonal som hjälper dig.

Kommer ni ha cis-män i säkerhetspersonalen?

All personal som möter våra besökare kommer vara kvinnor, icke-binära eller transpersoner.

Program och artister

Var hittar jag spelschemat för Statement?

Spelschema för våra evenemang uppdaterar vi på vår webbplats. För tillfället har vi inget spelschema att visa.

Vilka får spela på Statement?

Samtliga artister på Statement identifierar sig som kvinna, icke-binär och/eller transperson. Artisterna själva däremot ansvarar för vilka de har med sig på scen vilket innebär att vissa artister kommer backas av musiker eller dylikt som är cis-män. Om så är fallet kommer dessa cis-män under inga som helst omständigheter att ha tillgång till det publika området där våra besökare rör sig.

Hur har ni tänkt när ni satt samman Statements lineup?

Vi vill spegla vår målgrupp när vi bokar våra artister och mångfald och inkludering har varit oerhört viktigt. Utöver det vill vi också presentera program som innefattar många olika genres och artister från olika generationer och bakgrunder.

Statements välkomna besökare

Vilka är välkomna på Statements evenemang?

Alla som identifierar sig som kvinna, icke-binär och-/eller transperson är välkommen till våra evenemang. Utöver det kan vi ha 18-årsgräns.

Vilken definition av transperson utgår ni ifrån?

Vi utgår ifrån vad RFSL har för definitioner. Deras definition av transperson är:

”En transperson är en person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln. Att vara transperson kan också innebära att inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson. Ordet trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.”

Varför välkomnar ni transmän?

Transmän har ofta stor erfarenhet av att trakasseras och mötas av våld, hat och hot från personer som även utsätter kvinnor för detsamma. Som grupp är transmän en väldigt utsatt grupp. Statement ska skapa frizoner från att ständigt behöva vara rädd och vi välkomnar därför även transmän.

Men jag är lika rädd för transmän som för cis-män så Statement är ju inte alls en frizon för mig?

Vi tycker så klart att det är tråkigt att du känner dig otrygg men för oss är det viktigt att också inkludera transmän på våra evenemang på grund av att de är en grupp som utsätts för hot, hat och våld utifrån rådande normer.

Bakgrund och exkludering av cis-män

Vilka är välkomna på Statements evenemang?

Statement välkomnar alla som inte är cis-män som är över 18 år. Det innebär alltså att vi välkomnar kvinnor, icke-binära och transpersoner.

Vad är en cis-man?

En cis-man är en person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet, i detta fall manligt kön. För en cis-man hänger hans kropp, juridiska kön och könsidentitet ihop enligt normen. Cis är latin för ”på samma sida”.

Varför utesluter ni cis-män?

Vi exkluderar cis-män för att vi vill skapa musikevenemang där kvinnor, icke-binära och transpersoner kan njuta av fantastisk musik utan att känna sig rädda för att ofredas, kränkas eller hotas.

Behövs Statement Festival? Gör det inte bara saken värre?

Vårt långsiktiga mål med Statement Festival är att lägga ner festivalen. Vi önskar att Statement som en frizon från sexuella övergrepp inte var nödvändig. Dock ser nu samhället ut som det gör och därför startar vi Statement Festival. Vi hävdar dock inte att Statement Festival är en lösning på problemen med det sexuella våldet – det är en reaktion på det.

Tror ni att alla cis-män är våldtäktsmän?

Nej, det tror vi såklart inte. Men däremot vet vi inte vilka män som begår sexuella brott gentemot andra på till exempel musikfestivaler så därför skapar vi nu en frizon där personer som inte är cis-män ska känna sig trygga. Vi vill helt enkelt kunna gå på festival utan att vara rädda så under dessa två dagar får cis-män hitta på nåt annat.

Stötta Statement

Jag vill stötta Statement genom att ge er en slant, hur gör jag det?

Du kan bidra med en gåva till Statement genom att skicka en valfri summa via Swish till 123 049 1829. Märk det med “Gåva”. Alla gåvor tas emot med stor tacksamhet! <3

Jag vill jobba på festivalen som volontär – hur gör jag det?

Vad roligt att du vill jobba som funktionär! För tillfället söker vi inte efter några funktionärer, men när vi gör det kommer vi meddela det via vår webbplats.

Kontakt

Jag vill komma i kontakt med er, hur gör jag det?

Hör av dig till oss så svarar vi så fort vi kan! Här hittar du alla våra kontaktuppgifter.